Burgemeester Van Zanen brengt zijn stem uit.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft woensdagochtend zijn stem uitgebracht voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Voor Van Zanen is het een dag met gemengde gevoelens.

De burgemeester richt zich onder andere op de verkiezingen, maar is ook nog steeds bezig met de aanslag van afgelopen maandag.

De burgemeester bracht zijn stem uit in een oude treinwagon op het Westplein. Van Zanen is nauw betrokken bij de verkiezingen. Hij gaat vandaag langs meerdere stembureaus om de ruim duizend leden van stembureaus en tellers te ondersteunen. Hij is met zijn gedachten echter ook nog bij de aanslag van maandag. “Het is een beetje een mix.”

“Voor nabestaanden en getuigen is het leven sinds maandag echt anders geworden. Daarnaast hernemen veel mensen ook het leven weer. Bovendien vind ik de democratie en de verkiezingen iets wat van ons samen is, wat we moeten koesteren. Ik hoop juist dat mensen door vandaag te komen te stemmen laten blijken hoezeer ze bij elkaar zijn betrokken”, vertelt Van Zanen.

Langzaam kunnen de instanties zich gaan richten op de nazorg: “Ik heb nog enkele vergaderingen, met het gemeentelijk beleidsteam maar ook met de minister. We zitten er niet meer middenin, maar daarentegen zijn er heel veel dingen nog onbekend. De 74-jarige man uit De Meern vecht nog voor zijn leven. Het is dus zeker nog niet allemaal afgelopen.”

Dinsdag reed de burgemeester zo’n zes keer langs het 24 Oktoberplein. Wat hem bijblijft van afgelopen dagen is het intense verdriet en de gesprekken met gewonden en hulpverleners: “Maar ook de enorme warmte vanuit het publiek, de bloemenzee en de vele mensen die op die plek samenkomen.”

Bron: nu.nl